Home Algemeen Agenda Gorzenklok Web-kapel Geschiedenis Kerkgebouw Vr.Stichting


KERKORGEL     <=terug

Het eerste orgel dat in de Heilig Hartparochie werd gebruikt is een harmonium. Dit instrument bezit een rij voetpedalen en werkte op elektriciteit. Bij stroomuitval kon het harmonium ook middels twee pedalen van energie worden voorzien. Dit orgel deed al dienst in de noodkerk en is tot 1948 in gebruik geweest in de huidige kerk, waar het op het linker zijkoor stond. Ook het zangkoor zong op dit linker zijkoor.

Op 21 maart 1948 (Palmzondag) werd het eerste pijporgel in gebruik genomen. De pijpen stonden op het linker zijkoor, terwijl de speeltafel op het rechter zijkoor was geplaatst, evenals het zangkoor. Een moeilijkheid bij het musiceren was dat het geluid uit de aan de overzijde van de kerk staande pijpen een fractie later bij de organist en het koor te horen was.

Speeltafel bovenop rechterzijkoor, september 1953 (organist Kees Vredebregt)


Kerkorgel (pijpen) boven het rechterzijkoor, in het begin van de jaren 80

In de jaren zestig werd de speeltafel en het koor verplaatst naar de rechterzijde van het altaar, op dezelfde plaats als waar de huidige speeltafel staat. Ook het koor is sindsdien niet meer van plaats veranderd.

Oude speeltafel van het oorspronkelijke orgel, rechts voor het altaar (foto mei 1977)

Vanwege het verwoestende werk van houtwormen kon het oorspronkelijke orgel niet meer behouden blijven. Er moest in de jaren tachtig worden uitgezien naar een ander orgel. Dit werd gevonden in Nijmegen.


Bouw van het nieuwe - huidige - orgel, onder het rechterzijkoor (1986)

Op 14 september 1986 is het derde, huidige kerkorgel ingebruik genomen. Net als zijn voorganger was ook dit een pijporgel. Dit instrument is in 1951 gebouwd door de firma B.Pels & Zn., voor het St.Jozefklooster in Nijmegen. Het orgel was oorspronkelijk opgebouwd uit twaalf stemmen, verdeeld over twee klavieren en vrij pedaal. Het systeem is: elektro-pneumatische kegellade.


Het front van het nieuwe orgel, onder het rechterzijkoor. Geheel links de speeltafel. (foto: 2002)

Het orgel is overgeplaatst en uitgebreid door Slooff Orgelbouw, Ouderkerk a/d IJssel, die hierbij werd bijgestaan door enkele enthousiaste parochianen. De adviseur namens de Katholieke Klokken en Orgel Raad was drs. T. van Eck. Dit orgel werd uitgebreid met enkele stemmen uit het oude kerkorgel van de Heilig Hartkerk en is voorbereid op een toekomstige uitbreiding met twee stemmen (uitbreiding open 2 voet register op het hoofdwerk en een aanvulling van de subbas 16 op het pedaal).
Het toongevende gedeelte van de grootste pijp is ongeveer 3 meter, de kleinste slechts 13 mm.


De nieuwe speeltafel (foto 2007, gemaakt tijdens de zgn. speurtochten door de kerk)

De dispositie is nu:

PEDAAL
Subbas 16'
Gedekt 8'
Fluitbas 4'
Koppel P + I
Koppel P + II

MANUAAL I (Hoofdwerk)
Bourdon 16'
Prestant 8'
Bourdon 8'
Octaaf 2' *
Mixtuur 3-4 st.
Trompet 8'
Koppel I + II
Koppel I + II 16'
Koppel I + II 4'

Manuaal II (Zwelwerk)
Portunaal 8'
Roerfluit 8'
Open fluit 4'
Octaaf 2' **
Sesquialtera 2-3 st.
Echo-trompet 8'
Koppel II + II 16'
Koppel II + II 4'
Tremolo

Automatisch pedaal

Vaste combinaties: P, MF, F

*   de octaaf 2' uit manuaal I is voorbereid
** de octaaf 2' uit het zwelwerk zal worden gewijzigd in blokfluit 2'Een beschrijving van het huidige kerkorgel is ook te vinden op:
www.orgels-en-kerken.nl/index/schiedam-heilighart-orgel.htm

<=terug