Home Algemeen Agenda Gorzenklok Web-kapel Geschiedenis Kerkgebouw Vr.Stichting


DE GOEDE HERDER     <=terug


Sinds 1963 siert een 3 meter hoog beeld van De Goede Herder de voorgevel van de Heilig Hartkerk. Het in segmenten verdeelde reliëf is een werk van André Henderickx en is geplaatst ter gelegenheid van de vervanging van de voorgevel van de Heilig Hartkerk in 1963-1964.

      
Voorgevel en De Goede Herder. Foto´s uit februari 2011 (links) en december 2009 (rechts).

Sinds de bouw van de kerk in 1926, kampte de kerk met verzakkingen. De dijk waartegen de kerk is gebouwd, "duwde" tegen de fundering van het voorportaal van de kerk, dat op zijn buurt trok aan de voorgevel van de kerk, waarmee het verbonden was. Diverse bouwkundige ingrepen zijn gedaan om het voorportaal te stabiliseren. In 1949 scheurde het portaal met een grote klap los van de voorgevel. Enerzijds stopte daarop het werken van de voorgevel. Anderzijds moest er iets met de beschadigde voorgevel, voorportaal en de tuinmuren gebeuren. Besloten werd de voorgevel, het voorportaal en beide zijingangen steen voor steen af te breken en in gewijzigde vorm weer op te bouwen. Hierbij verdwenen het voorportaal en beide zijingangen. Deze werden verplaatst naar de binnenzijde van de kerk. Hierbij werd het aantal plaatsen in de kerk teruggebracht van 1000 naar circa 750. Tevens kreeg de kerk de beschikking over twee kapellen: de Mariakapel en de Liduinakapel. Om de voorgevel "te breken" werd aan het drastisch verkleinde voorportaal (van 3 meter naar 30 cm.) een groot reliëf aangebracht van De Goede Herder.

        
De voorgevel en De Goede Herder in de sneeuw, december 2009

Klik op BIJBELTEKSTEN voor verwijzingen naar passages in de bijbel over God/Jezus als (Goede) Herder.

Het reliëf aan de voorgevel van de Heilig Hartkerk kreeg een bijzondere betekenis bij de vorming in juli 2011 van een grote gefuseerde parochie, bestaande uit de zes kerkgemeenschappen in Schiedam, Vlaardingen en Maassluis. De naam van deze nieuwe parochie is gekozen in een in april 2011 gehouden stemming onder de parochianen van de drie steden en luidt: DE GOEDE HERDER!foto uit 1964, op bidprentje t.g.v. inzegening van de drie geplaatste kunstwerken en de nieuwe voorgevel


krantenartikel uit 27 april 1963

            
De Goede Herder in detail: links met het signatuur van André Hendericxk, op de foto rechts is goed de "diepte" van het reliëf te zien.
artikelen in de plaatselijke krant bij de inwijding van de nieuwe voorgevel op zondag 5 april 1964


De Goede Herder, foto van enkele jaren geleden


De drie foto´s hieronder: in juli 2007 fungeerde De Goede Herder een hoofdrol in de AVRO-televisiefilm De Verdwenen Pastoor. Het filmshot werd genomen als was het De Goede Herder die als getuige de handelingen van de spelers op het plein voor de kerk aanschouwde

Cameraman en opnameleider in de hoogwerker, vlakbij De Goede Herder


De acteur-pastoor wacht totdat hij een teken krijgt dat de scene wordt genomen. In de film volgt hij een jongeman die zojuist de biechtstoel is uitgerend.


Het filmshot zoals het op de televisie verscheen. Links het wiel van de bromfiets waarop de jongen voor de ogen van de pastoor de vlucht neemt. Met De Goede Herder als Goddelijk getuige.


<=terug