Home Algemeen Agenda Gorzenklok Web-kapel Geschiedenis Kerkgebouw Vr.Stichting


COMMUNICANTJES 2009     <=terug

Op zondag 17 mei is het 1e Communiefeest gevierd in de H. Hartkerk
Dit feest werd opgeluisterd door een speciaal voor deze gelegenheid samengesteld koor, bestaande uit broertjes en zusjes van de communicantjes, klasgenootjes, kinderen die al eerder hun 1e communie hebben gedaan en jongeren die niet lang geleden hun H.Vormsel hebben ontvangen. Dirigente en pianist van het koor zijn ouders van één van de communicantjes.

    Op zondag 21 juni is er een gezinsviering, tevens terugkomviering, aanvang 9.45 uur.
Tijdens deze viering zal het "COMMUNIEKOOR" opnieuw zingen.

Begeleid door een pianist en een drummer!
Communicantjes mogen meezingen. Ook andere kinderen zijn welkom.
Een oefen-CD kun je krijgen door te mailen naar henry@de-wolf.nl
 
Het boekje van de viering kunt u downloaden.
Voor het bekijken van het boekje, klik op: gezinsviering 21 juni 2009
Voor het boekje in afdrukformaat, klik op: gezinsviering 21 juni 2009 - afdrukformaat
Voor de tekst van de 1e lezing van 21 juni, klik op: Het verhaal van de regenboog

======================================
Op 26 januari 2009 is de voorbereiding van de communicantjes gestart met een informatiebijeenkomst voor de ouders. De voorbereiding wordt begeleid door een interparochiële werkgroep van de H.Hartparochie en de parochie St.Jan/OLV Visitatie. Het gebruikte project is "Door de Poort".
Er hebben zich 16 kinderen aangemeld. Op 4 maart was de eerste les voor de kinderen.Verslag van de 1e bijeenkomst op 4 maart
Eindelijk is het dan zover, de "lessen 1e communie" voor de groep van 16 kinderen zijn begonnen.
Voor een aantal kinderen heel spannend. Hoe zou het zijn, wie zijn er nog meer en wat gaan we doen? Veel kinderen kennen elkaar al van school, herkenning en blijde gezichten bij binnenkomst.
Eerst is er het spel "Waar hoor ik bij?". Bij de jongens of de meisjes, zit ik in groep 3, 4 of 5?
Het verhaal van de griezelige man wordt voorgelezen, iedereen luistert gespannen. Het loopt goed af, want Jezus vertelt hem dat hij ook erbij hoort.  En hij heeft dan zelfs een naam: Adam.
Alle kinderen gaan voor de eerste keer door de poort en noemen hun naam!
Dan maken ze allemaal een zelfportret. Als afsluiting leert de groep het eerste couplet van het lied dat hoort bij het project. En dat klinkt gelijk goed! Er gaan blije kinderen weer huiswaarts, voorzien van de werkmap, om thuis ook nog bezig te zijn met de voorbereiding op de 1e communie, die 17 mei aanstaande in de Heilig Hartkerk zal plaatsvinden.

Verslag van de 2e bijeenkomst op 11 maart
En dan is de week alweer voorbij en komen wij weer samen voor een nieuwe "les" 1e communie. Nu de spanning eraf is wordt het alleen maar leuker. We weten nu wie we allemaal zijn,(met mooie doopnamen zelfs) en na vandaag weten we ook dat iedereen erbij hoort.
Allereerst lieten de kinderen zien wat er thuis op de werkbladen was geplakt en geschreven, en dat was soms heel bijzonder.
De "Communicantjes-kaars" werd dit keer aangestoken door Mats, waarna de groep zich verplaatste naar de Mariakapel, voor het verhaal over Levi de tollenaar.
Na dit verhaal mocht iedereen een kaarsje opsteken bij Maria, en daarbij vertellen voor wie je dit deed. Voor oma's en opa's die al in de hemel wonen, voor de poes die dood is gegaan, maar ook voor "gewoon een lieve papa en mama"……en voor de mensen die in het vliegtuig zaten, dat vorige week naar beneden is gestort.
Ook vandaag gaan we door de poort, nu als jouw naam geroepen wordt. Dan hoor jij er ook bij, vandaag bij de groep communicantjes en bij de kerk. In de knutselkamer worden collages geplakt van plaatjes van mensen "die er bij horen". Het worden mooie kunstwerken en na afloop blijven er nog genoeg plaatjes over om thuis op het eigen werkblad ook een collage te maken.
Tot slot leren we het tweede couplet van het Poortlied leren. Sommige kinderen kennen het eerste couplet al uit hun hoofd! Op het eind van de bijeenkomst krijgt iedereen weer hun werkmap mee, om thuis verder te gaan met de voorbereiding op de 1e communie.
Op onze volgende bijeenkomst zien we dan hoe mooi alle werkbladen geworden zijn!
Tussendoor hopen we jullie te zien tijdens de vertelviering op zondag 22 maart om 17.00 uur.
Verslag van de 3e bijeenkomst op 25 maart

De derde 'les" is voorbij. Dankbaar zijn wij daarvoor, en dat was het thema van deze keer. We hebben naar het Zonnelied van Franciscus geluisterd, die dankbaar was voor een heleboel mooie dingen. Het zit ook in de werkmap, om nog eens na te lezen.
Onder de poort vertelden de communicantjes waar ze dankbaar voor zijn, voor een broertje of zusje, papa en mama, een mooi potlood. Sommige kinderen waren ook dankbaar voor God.
We hebben in groepen geknutseld aan het moois wat ons gegeven is, bloemen, vissen en vogels. Het resultaat wordt op 5 april opgehangen in de kerk bij het voorstellen van de communicantjes. Op deze dag gaan we – samen met andere kinderen - in processie door de kerk met versierde palmpaasstokken, die na afloop van de viering gegeven zullen worden aan zieke of bejaarde mensen.
Afgesloten werd met het Poortlied, dat weer enthousiastwerd meegezongen.

Verslag van de 4e bijeenkomst op 8 april
De vierde 'les" is voorbij. Het was een drukte om alle gemaakte opdrachtjes te bekijken. En naar de gebeden van elkaar te luisteren was ook best wel moeilijk. We hebben nog even nagepraat over de palmpaasviering. De meesten vonden het uitdelen van de gewijde palmtakjes aan de mensen in de kerk het leukst van de viering.
De aandacht van de kinderen was helemaal terug toen het verhaal van Mara werd voorgelezen. Mara, die met haar tranen de voeten van Jezus waste en ze met haar haren afdroogde. Jezus vergaf haar en liet haar weer gaan in vrede. En daar hebben we met elkaar over gepraat. Manieren om sorry te zeggen en “ik vergeef het, we zijn vrienden die opnieuw kunnen beginnen”.
Met elkaar hebben we onze hand op papier getekend en uitgeknipt als teken van het weer goed maken met anderen. Een hand als teken van vrede….En die hand hebben we ook op…….nee dat gaan we niet verklappen, want dat zien de mensen wel op 17 mei, als we de altaartafel klaar gaan maken voor jullie eerste communie.


Communicantjes bij het bidden van het Onze Vader op 5 april 2009 (Palmpasen)

Verslag van de 5e bijeenkomst op 22 april
De vijfde 'les" was eigenlijk geen les. Het was meer een feest met allerlei lekkere gerechtjes. Aan de kinderen was gevraagd om eten mee te nemen, waar ze helemaal gek op zijn. En dat hebben ze gedaan; er was hartig en zoet, het was een waar genot om al die lekkernijen op tafel te zien staan.
Waarom een gezamenlijke maaltijd, vraagt u zich misschien af. Lidwien vertelde het verhaal over Tobias en Joram en de bijzondere broodvermenigvuldiging. Het brood en de vissen van Tobias werden onder alle mensen verdeeld. Zij dachten dat zij in het land van God waren, het land waar het goed is en er eten is voor iedereen.
Daarom hebben wij vandaag ook samen gedeeld in een maaltijd: pannenkoeken, poffertjes, macaroni, salade, rauwkost, aardappelkroketjes, gevulde eieren, worstenbroodjes, taart, yoghurttoetjes, stokbrood met kaas en ga zo maar door. Er was voldoende voor iedereen en na het eten was er nog over, net als in het verhaal van Tobias en Joram.
De avond werd afgesloten met het vijfde couplet van het Poortlied. Over drie weken komen we weer bij elkaar. Zaterdag 16 mei oefenen we in de kerk, en op 17 mei vieren we het communiefeest.

Verslag 6e bijeenkomst en het Communiefeest

Voor de communicantjes

De zesde 'les" was een kleine aanloop naar de generale repetitie. We hebben drie uur lang samen hard gewerkt om alle gebedjes goed voor te lezen, de liedjes te oefenen, te leren hoe de altaartafel gedekt moet worden. En daarnaast ook hoe we in een mooie processie door de kerk konden lopen en onder de poorten door. Het was zaterdag eigenlijk al een beetje feest, zeker toen de ballonnenpoort binnen werd neergezet en jullie wat konden spelen met helium gevulde ballonnen. Tijdens het eten van de sandwiches werd al aan elkaar verteld over de mooie jurken en de feestjes die zouden gaan plaatsvinden. Het werd al echt spannend.En toen de 1e communiedag. In de regen naar de kerk, jullie druppelden vanaf kwart voor negen zo allemaal binnen, kregen de corsages op. En mochten een plekje in de kerk uitzoeken, waar jullie met vaders en moeders en broertjes en zusjes op de foto konden.

Daarna verzamelden we in de pastorie, om in processie de kerk in te lopen.

Alle ogen waren op jullie gericht, en iedereen was trots en blij. Het koor van broertjes en zusjes en vriendjes en vriendinnetjes zong de sterren van de hemel.

Na een welkom door Lidwien en van Alex, Gwinlenn en Sophie, begon de viering van het woord. Wederom hoorden wij allemaal het verhaal van Tobias en Joram en de bijzondere broodvermenigvuldiging. Pastoor  Kuipers sprak met jullie over het delen met elkaar, en dat er genoeg is voor allemaal als je deelt. Mats en Linda lazen samen met een van hun ouders de voorbeden. 

De viering van de tafel, de eucharistie was het hoogtepunt. Eerst hebben jullie samen de feestelijk versierde altaartafel klaargemaakt, om daarna te luisteren naar de woorden van de pastoor. Het brood en de wijn werden geconsecreerd (Heilig gemaakt), net als Jezus ons voor deed. De bellen rinkelden daarbij. Nadat wij samen het Onze Vader hadden gebeden en de mensen in de kerk de vrede gewenst, brak voor jullie het moment van de 1e communie aan.

Een voor een kwamen jullie naar voren om de communie te ontvangen.

En driehonderd mensen keken toe. Zij kwamen daarna pas aan de beurt.Toen ook de mensen in de kerk de communie hadden ontvangen, hebben jullie het poortenlied gezongen. Het  lied dat we iedere les een stukje verder hebben geoefend. Het klonk waanzinnig mooi. Daarna hingen jullie een kruisje in de levensboom, zodat iedereen kan zien, dat jullie op 17 mei 2009 de Eerste Communie hebben gedaan.

Wij kunnen allemaal terugkijken op een mooi feest en hopen jullie nog vaak eens terug te zien, samen met jullie vaders, moeders, broertjes en zusjes.

 

Peter, Carla, Lidwien en Janet

(werkgroep 1e Communie)


Voor foto´s van de bijeenkomsten en het communiefeest, klik op:
H.Hart-fotogalerij
Foto´s van de bijeenkomsten zijn gemaakt door Janet Bisschop, de foto´s van het communiefeest zijn merendeels gemaakt door beroepsfotografe Marjon Story.


  Alle data op een rijtje:

 DAG  DATUM  ACTIVITEIT
     
 maandag  26 januari 2009  informatiebijeenkomst voor ouders, 19.30-21.30 uur
 zondag  22 febr. 2009   vertelviering, 17.00-17.30 uur
 woensdag  4 maart 2009  1e kinderbijeenkomst, 18.15-19.45 uur
 woensdag  11 maart 2009  2e kinderbijeenkomst, 18.15-19.45 uur
 zondag  22 maart 2009   vertelviering, 17.00-17.30 uur
 woensdag  25 maart 2009  3e kinderbijeenkomst, 18.15-19.45 uur
 donderdag  (2 april 2009)  (palmpaasstokken maken: 15.30-17.00 uur)
 zondag   5 april 2009
  Palmpasen
 voorstellen communicantjes in viering, 9.45 uur
 woensdag  8 april 2009  4e kinderbijeenkomst, 18.15-19.45 uur
 woensdag  22 april 2009  5e kinderbijeenkomst, 18.15-19.45 uur, samen eten
 zondag  26 april 2009  vertelviering, 17.00-17.30 uur
 zaterdag  16 mei 2009   6e kinderbijeenkomst en generale repetitie, 11.00 uur
 zondag  17 mei 2009
 Communiefeest
 Eerste H. Communie, 9.45 uur (aanwezig: 9.15 uur!)
 woensdag  10 juni 2009  Ouder/kinderavond, 18.30-19.45/20.00 met diashow, voorbereiding terugkijkviering, vooruitblik, oefenen kinderkoor
 zondag  21 juni 2009   Terugkijkviering, 9.45 uur: napraten, foto´s kijken, etc.

  Plaats is pastorie en/of kerk van het H.Hart (Gorzen),
  Lekstraat 55, 3114 SC  Schiedam

  Contactpersonen:
  pastor Lidwien Meijer, tel. 010-4266032 of 06-54946244.
  Janet Bisschop tel. 010-4736056.


De Werkgroep Eerste Communie bestaat uit:
Lidwien Meijer, pastoraal werkende van de parochies Heilig Hart en St. Jan/Visitatie
Janet Bisschop-van Zwieten (H. Hartparochie)
Carla de Fonseca (H. Hartparochie)
Peter Durenkamp (St. Jan/Visitatieparochie)


<=terug